Adgangsguiden

Derfor bør borettslaget oppgradere de gamle systemlåsene

Skrevet av Torfinn Rosland | 14. august 24

De gamle systemlåsene i borettslaget har gjort nytten i flere tiår, men har styret egentlig peiling på hvor mange nøkler som er i omløp? Det er mange grunner til å vurdere en oppgradering til elektronisk adgangskontroll. Det handler om sikkerhet, penger og arbeidsbelastning.

Vi kan starte med sikkerheten. Styrken til systemlåsen er patentet. Nøklene er beskyttet av en autorisasjon som gjør det ulovlig for andre enn borettslagets styre å bestille nye nøkler. Og det er kun leverandøren av systemet som kan produsere dem.

Dermed vet du at det kun er de nøklene som er utdelt til beboerne som gir tilgang til oppgangsdører, boenheter og felleslokaler. Noen aktører er villig til å foreta uautorisert kopiering av systemnøkler, men dette problemet er ikke voldsomt utbredt.

 

Beskyttelse av systemnøkkel går ut på dato

Utfordringen kommer med utløpet av patentet. Beskyttelsen av systemnøklene er tidsbegrenset til vanligvis mellom 15 og 20 år. Når låssystemet er nytt, virker patentspørsmålet som en fjern problemstilling langt frem i tid.

Årene løper fort, og for mange låssystemer nærmer patentet seg slutten. Med andre ord kan det være på tide å planlegge hvordan borettslaget eller sameiet skal løse dette.

Vi har noen forslag som innebærer oppgradering til et adgangskontrollsystem med elektroniske brikker. Detaljene om dette skal vi se nærmere på, men først noen flere perspektiver på de tradisjonelle systemnøklene.

 

Borettslaget mister kontroll over sikkerheten

Hva skjer hvis styret velger å sitte stille i båten og lar patentet løpe ut? Da kan hver enkelt beboer selv bestille kopier av sine nøkler, uten at det blir registrert hos borettslaget eller leverandøren. De kan ha mistet en nøkkel eller ønsker å gi en ekstra til slekt og venner. Og det er jo praktisk å ha en nøkkel å legge ut til håndverkeren som kommer mens man er på jobb.

Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at borettslaget er i ferd med å miste kontroll over sikringen av bygningsmassen når stadig flere mennesker får mulighet til å låse seg inn hovedinngang og få adgang til felleslokaler.

Og når en bolig skifter eier, kan de nyinnflyttede risikere at uvedkommende har enkel adgang til hjemmet deres!

Les mer: Har du kontroll på hvem som har adgang til borettslaget?

 

Tapt systemnøkkel er kostbart

Nøkler på avveie handler ikke bare om ukontrollert kopiering. Folk mister nøklene sine også mens patentet er gyldig. Da er det opp til styret å sørge for at de blir erstattet med en autorisert kopi. Og her er det ikke bare filing av ny nøkkel som koster penger. En låsesmed må bygge om eller skifte ut sylinderne i alle de låsene som den tapte nøkkelen passet til. Da snakker vi om merkbare kostnader.

Et ekstremt eksempel finner vi hos et stort borettslag med et ganske nytt mekanisk låssystem der masternøkkelen forsvant. Da måtte hele systemet skiftes ut, og det kostet rundt 1 million kroner for å gjenopprette sikkerhetsnivået.

I tillegg til utgiftene medfører slike situasjoner mye arbeid for de styremedlemmene som sitter med ansvaret.

Vi erfarer også at kopinøkler fra en tilfeldig leverandør på hjørnet ofte er tilvirket med emner av dårlig kvalitet. De knekker lett og blir sittende fast i låsen. Det er ikke sjelden at våre fagfolk rykker ut på slike oppdrag. En grei jobb rent teknisk, men en kjip og unødvendig situasjon for den som ikke kommer seg inn i eget hjem.

Tips: Med porttelefon kan du vente hos naboen

 

Enklere med brikker og mobilnøkkel

Løsningen på disse utfordringene er å oppgradere til et elektronisk adgangskontrollsystem, der beboerne betjener låsene med en egen elektronisk brikke eller med en app på mobilen. Da har styret stålkontroll på at uvedkommende ikke får adgang til bygget:

En beboer som mister en brikke må bestille en ny gjennom styret eller på nett direkte fra leverandøren. Da kan man samtidig sørge for at den tapte brikken slettes fra systemet og dermed blir ubrukelig.

Folk i borettslaget vil fremdeles ønske at håndverkere og gjester skal kunne låse seg inn. Nå vil det skje ved at hver enkelt beboer tildeler dem en midlertidig digital nøkkel på mobilen. Den slutter å fungere etter angitt tid, og sikkerheten er ivaretatt.

Nyttig: Slik kommer borettsaget i gang med sine planer om adgangskontroll

 

Smart oppgradering for borettslaget

Oppsummert er det smart å vurdere en overgang fra mekanisk låssystem til elektronisk adgangskontroll.

Argumentene står i kø, med utgående patent, svekket sikkerhetsnivå, uønskede ekstrakostnader og styrets arbeidsbelastning.

Snakk med leverandøren om hvordan borettslaget eller sameiet kan komme i gang med overgangen.

Du finner mer informasjon om planlegging og anskaffelse av adgangskontroll og porttelefon i denne: